Soroksári Helytörténeti Gyűjtemény

A Soroksári Helytörténeti Gyűjtemény létrehozását a helyi lakosok kezdeményezték az 1970-es évek elején. Megalapítása a Mezőgazdasági Múzeummal való együttműködés eredményeképpen történt 1975-ben, jogelődje a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Délpesti Baráti Körének Múzeuma. Az épület romos állapotban került a Baráti Kör kezelésébe, mely 1974-től 1994-ig igazgatta az intézményt. Rendbehozatalára összefogtak a kerületi termelőszövetkezetek és vállalatok, amelyek anyagi segítséget nyújtottak a lelkes soroksáriaknak. A Baráti Kör kevés tagdíjat fizető tagjainak létszáma ezekben az években 150-300 fő körül mozgott, az egyik legnagyobb társaság volt a Mezőgazdasági Múzeum baráti körei között. Évente több autóbuszos kirándulást, múzeumlátogatást, előadást, filmvetítést rendeztek.

A múzeumban az állandó kiállítások mellett évente négy-öt tárlatot is bemutattak, mint például a soroksári asszonyok kézimunkakiállítása, gyermekek rajzai, terménybemutató, fotó- és képzőművészeti kiállítások, tematikus helytörténeti tárlatok. A gyűjtemény tíz tagú vezetőség irányította társadalmi munkában.

1994-ben Soroksár önálló kerületté vált és a múzeum 1995-től a XXIII. kerületi önkormányzat kezelésébe került. 1997-ben megnyitotta kapuit önálló galériája is. Az intézményeket 1998-2020-ig Sasvári Ilona irányította. A gyűjteményt magába foglaló épület tulajdonjoga 2010 tavaszán vált rendezetté, ekkor került Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának tulajdonába.

Az intézmény a gazdag hagyományú, sváb gyökerekből táplálkozó település életének, gazdálkodásának, kézműiparának tárgyait gyűjti. Jelenleg a múzeum állandó kiállításon mutatja be Dél-Pest madárvilágát, a főépületben egy 20. század eleji épület konyha- és szobarészletét, Dr. Nádor Ödön orvosi műszereit, hangszergyűjteményt, a fészerben pedig gazdasági és ipari gépeket, szerszámokat. Az udvarban található a “Sírkert” – Soroksár felszámolt temetőinek 18-20. századi síremlékei. Időszakos kiállítóterünkben jelenleg egy Soroksár múltját bemutató fotókiállítás látható. A gyűjtemény célja, hogy bemutassa Soroksár mezőgazdasági, ipari és kulturális emlékein kívül a hétköznapok használati eszközeit is, hagyományainkat, növény- és állatvilágunkat az idősebb és fiatalabb generációnak egyaránt.